Gemi ve tersanelerin IMO, IACS VE ILO’YA yapılan survey yapılan uygulama örnekleri semineri düzenlendi
Kuzey Marine Sigorta ev sahipliğinde Başmühendis, Lloyd Reglster Sörveyörü (E) K. Mustafa Erdoğan’ın anlatımıyla “Gemi ve tersanelerin IMO, IACS ve ILO’ya göre yapılan survey ve uygulama örnekleri” semineri gerçekleştirildi.
Kuzey Marine Sigorta ev sahipliğinde Başmühendis, Lloyd Reglster Sörveyörü (E) K. Mustafa Erdoğan’ın anlatımıyla “Gemi ve tersanelerin IMO, IACS ve ILO’ya göre yapılan survey ve uygulama örnekleri” semineri gerçekleştirildi.
Erdoğan, sunumunun başında Surveyin amaçlarından ve detaylarından bahsetti. Neden çok önemli bir noktada olduğunu dinleyicilere aktardı. Sunumdan önce çıkan başlıklar şu şekilde:
Survey detayları şu şekilde ele alınıyor:
1-Proje safhasında başlar, projelerin onayı, uygun ve onaylı tersane seçimi, onaylı malzeme kullanılması”, projeye uygunluk/imalat kontrolü, gerekli Tersane ve seyir testleri ile geminin inşaatının sertifikalanması,
2- Çalışmakta olan gemilerin IMO,ILO,IACS kurallarına uygunluğunun devamı için periodik surveyleri, sertifikalandırılması ve yıllık vizesi, Not: Gemiler hurdaya çıkana kadar Surveyleri yapılır.
*Gemilerde kullanılan malzemeler (Sac, profil, zincir, şaft, elektrod, valf, boya, halat, LSA vs, üreticileri IACS tarafından onaylı olmalı, gemiye gelen tüm ürünler, malzemeler IACS testli, mühürlü ve sertifikalı olmalıdır.
3-Bayrak Devleti Kontrolleri (Flag Administration): IMO’ya dahil BM (UN) ülkelerin bayrağını taşıyan gemilerin IACS/IMO’ya göre denetimi,
4-PSC Port State Control IMO’ya imza atan ülke gemilerinin bütün ülke liman otoriteleri tarafından (istediği zaman) genel kontrolü,
5-EMSA European Maritime Safety Agency, AMSA าว Austarlian Maritime Safety Authorities ve US. Coast Guard, PSC konusunda yaygın birleşik iletişim ağı ile gemileri uluslararası sularda, limanlarda takip edilir. 6-Sigorta (Marpol/P&I, Insurance), kiralama, alım, satım vs. kontrolleri.
Gemilerin bağlı bulunduğu IACS (International Association Classification Society) üyesi olan Class Müessesesinin her gemi için hazırlayıp onayladığı “Ship Survey Status” listesine ve “Survey Check Liste”e göre Surveyler yapılmalıdır.
Survey status listesi Class tarafından güncellenip gemi sahibine ve armatör tarafından gemiye gönderilir.
Gemi sahibi kendi gemisine Class kayıtlarında bakabilir. • Gemi şirket ofisinde ve Gemide IMO, IACS, ve Bayrak otoritesinin güncellenmiş kaide kitapları bulundurulmalı Teknik Ensp, Kaptan ve Baş Müh. bu kaideleri bilmelidir. Survey Status’a göre surveyler yapılınca Bayrak Otoritesi adına verilen Gemi sertifikalarının geçerliliği, Denize elverişliliği devam eder ve gemi çalışabilir.
Sörveyör gemiye herhangi bir işlem için geldiğinde survey maddesinin haricinde gördüğü/rastladığı her türlü aksaklıktan sorumludur, müdahale eder, PR17 raporu yazıp, kayıt tutup gemiyi kara listeye alır. mi lir. Özellikle sintinesinde yağ olan, yağ yakıt Sızıntısı olan, kirli, bakımsız “Yangın Tehlikesi Fire Hazard” olan Makine, Dümen, Pompa Daireleri geminin tutuklanma sebebidir.
Survey (preparation) hazırlığı. Survey Status’ta belirtilen survey maddelerinin kontrolü için, survey geçerlilik tarihi içerisinde Gemi Kaptanı, Baş Müh. ve Şirket Enspektörü Geminin yaptığı Sefer/Liman ve zaman programına göre Class’a müracat edilmelidir.
Surveylerin kaidelere göre uygun olarak hazırlanıp yapılabilmesi için Class’tan güncellenmiş Check List alınır.
Olumlu bir nedenle survey yaptırılması gecikecek ise, survey range tarihleri içinde önceden Class’tan ve Bayrak Otoritesinden yazılı olarak uzatma talep edilmelidir.
Survey Item’ındaki ünitelerin Instruction Manual’a göre kaideler içerisinde açılıp temizlenip sörveyöre sunulmalıdır.
Onarım için Orijinal yedek parça önceden temin edilmelidir. Baş Mühendisin yapmaya yetkili olduğu CSM/PMS Item’ları kontrol edilip Class formatında yazıp sörveyöre sunulmalıdır.”
You must be logged in to post a comment Login