Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ev sahipliğinde düzenlenen Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler (PEMT’22) Toplantısı’nın ikinci gününde de yapılan oturumlarda sektör paydaşlarına sunumlar yapılırken Türkiye’nin sondaj çalışmalarında yerli çalışmalarla geldiği nokta, açık bir şekilde gözler önüne sunuldu. Panellerde yapılan konuşma ve sunumlarda, yurt dışından ithal edilen ürünlerin, yerli üretimle tedariki için uzun zamandır altyapı ve insan kaynağı yatırımı yapıldığı ve bu yönde gerçekleştirilen çabalarınsa meyvelerini vermeye başladığı söylendi.
Pemt’22’nin Ana Oturum Sponsorları’ndan AVS Global Supply Yönetim Kurulu Başkanı Abdülvahit Şimşek ise toplantılar sonrasında Filika Haber’e özel bir röportaj verdi.
TPAO GELİŞMEK İÇİN OLANAK SAĞLIYOR
Pempt 2022’yi bizim için nasıl değerlendirirsiniz?
Gerek ülkemizde gerekse dünyanın farklı noktalarında düzenlenen çok özel organizasyonlara iştirak etme imkanı bulmuş birisi olarak söyleyebilirim ki Pemt, hedefi, yarattığı sinerji ve sahip olduğu tecrübeyi muhataplarına aktarma noktasında en iyi organizasyonlardan bir tanesi.
Tedarikçilerini büyük bir misafirperverlikle davet etmesi ve bilgi birikimlerini paylaşma zemini sunması ayrıca takdire şayandır. Pemt’in önemi, pandemi şartlarında da çok iyi biliniyordu. Şu an burada gördüğünüz birçok firma, geçmiş organizasyonlarda da vardı ancak sadece ziyaretçi olarak yerlerini almışlardı. Bugün görüyoruz ki, herkes standında konumlanmış ve geliştirdiği ürünlerinin yüksek katma değerlerini sunma fırsatı bulmuşlar. Diğer yandan, bu gelişen projeler uluslararası alanda pazarlanacak noktaya da gelişmiştir. Halihazırda gördüğümüz otonom makinalar, iki sene öncesinde yoklardı ve şu an bu firmaların burada olması bize de birçok nokta ile temas kurabilme olanağı verdi.
YEPYENİ BİR İŞ KOLU OLUŞTURDUK
TPAO çatısı altında olmak tüm tedarikçilere kendisini güvende hissettiriyor. Hiç şüphesiz, ticari hayatta güven, cesaretli adımları da beraberinde getiriyor. İmkanlar, yeni iş kolları açmamız ve işlerimizi geliştirmemiz noktasında bize de ufuk oluyor, nitekim de bunları yaptık. Ülkemizdeki offshore endüstrisi, son dört yıldır verdiğimiz hizmetler düşünüldüğünde bizim için yepyeni bir faaliyet alanı. Geldiğimiz noktada geliştirdiğimiz bu iş alanını yurtdışında pazarlayacak duruma geldiğimizi söylemek isabet olur. Söz konusu alanda halihazırda 200 aşçı ve kamarot istihdam edilir durumda. Ekibimize, tarafımızdan, uzman kadromuz eşliğinde eğitimler veriliyor. Hal böyle olunca, sektöre de yetişmiş, kalifiye, iyi eğitimli ve sürekli güncel tutulan personel temini de yaptığımızı söylemek yerinde olur. Rakiplerimiz demek istemiyorum, zira biz tüm paydaşlar olarak birlikte büyüyoruz, iş ortaklarımıza da doğru bir insan havuzu sunuyor oluyoruz. Sektör geliştikçe, talep de artacaktır. Nitekim, buna paralel yerel tedarikçilerle de iş birliği yaparak hem ilgili bölgenin hizmet kalitesinin artmasını sağlıyoruz hem de bölgede bir potansiyel oluşmasına ön ayak oluyoruz.
EKOL DENİZCİLİK’İN HEDEFİ YABANCI DİL SORUNUNU ÇÖZMEK
Ekol Denizcilik’te çok güzel işlere imza atılıyor. Yeni oluşturduğunuz iş kolunda Ekol Denizcilik mezunları bulunuyor mu?
Pek tabi ki mezunlarımız da aramızda. Ekol’de, denizcilik sektörüne ilişkin birçok farklı alanda eğitim almak mümkün. Uzun dönem eğitimlerimizde güverte ve makine zabiti yetiştirirken, kısa süreli kurslarımızda da gemici, yağcı, aşçı, kamarot ve birçoklarını yetiştiriyoruz. Bu arkadaşlarımıza staj imkanı oluşturmak önceliklerimizden bir tanesi. Bir diğeri ve aslında belki de en önemlisi, yabancı dil sorununun çözülmesi. Türk denizcilerinin yabancı dil sorunu kaynaklı dünya sularına açılamaması ciddi bir sorundur ve tüm planlamalarımızı, eğitim programlarımızı bu sorunu minimize etme ve hatta tamamen çözmeye yönelik oluşturuyoruz. Ekol’ün bu dönem hedefi, denizcilerimizin dil sorununun çözülmesine paralel, yabancı pazara açılmalarını sağlamak. Yetiştirdiğimiz aşçı ve kamarotlarımızı daha çok kendi bünyemizde istihdam ediyoruz. Ekol’deki bir diğer hedefimiz de, ‘’Üç Tarafı Deniz, Dört Tarafı Fırsat Eşitliği’’ projemiz kapsamında Anadolu’daki gençlerimizi denizle tanıştırmak, eğitim imkanı bulamamış ve denizci olmak isteyen gençlerimizi burslu okutmak. Mayıs ayında bu proje kapsamında ilk 50 öğrenci eğitimine başladı, hedefimiz her yıl 100 öğrencinin bu şekilde eğitim almasını sağlamak.
AVS’nin gelecek dönem planları hakkında neler söyleyebilirsiniz? Gelecek dönem için bizi neler bekliyor?
Bugün, üzerinde çokça istişarede bulunma imkanı yakaladığımız söz konusu projelerde yetişmiş ve yetişmekte olan iş gücünün, sayıları artacak milli projelerde de yeni istihdam imkanları bulmaları en büyük arzumuz. Bu noktada, yatırımlarımızda bu bilinci öncelikli kılmış olmak ve sonuçlarını da almak kendi adımıza son derece mutluluk ve onur verici.
Diğer yandan AVS, global ticaretine ve bir dünya markası olma yolunda faaliyetlerine ve planlamalarına devam ediyor. Haziran’ın sonlarına doğru, sektörümüz için önemli gelişmeleri de içinde barındıran yeni haber ve gelişmelerle gündeme geleceğimizin ön bilgisini şimdi, sizin vesilenizle verebilirim.
You must be logged in to post a comment Login