Allianz tarafından yapılan yeni bir analize göre, gemilerdeki kayıplar son on yılda yarıdan fazla azalmış olsa da, gemilerdeki yangınlar denizcilik endüstrisi için en büyük güvenlik sorunları arasında yer almaya devam ediyor.
Küresel kurumsal sigorta şirketi, son beş yılda maliyeti 9 milyar doları aşan 240.000’den fazla deniz sigortası talebini analiz etti ve yangın tehlikesinin arttığını ve bunun tüm tazminat değerlerinin yüzde 18’ini oluşturan en pahalı kayıp nedeni olduğunu bildirdi.
Allianz Global Corporate & Specialty, yeni yayınladığı güvenlik bülteninde, büyük gemilerdeki yangınların sayısının son yıllarda önemli ölçüde arttığını bildiriyor. 2021’de rapor edilen tüm gemi türleri ve nedenleri arasında, yangın/patlama, toplam 54 kayıptan sekizini oluşturarak, ikinci en büyük neden oldu.
2021’de 12 gemi kaybedildi.Yangınlar, batan gemilerle ikinci sırada yer aldı. Ayrıca, son on yılda, yangın, bildirilen 892 toplam kayıptan 120’sini oluşturan, genel olarak üçüncü en büyük kayıp nedeni olarak yer alıyor. Yine, sadece batmış (465) veya enkaz halinde/karaya vurmuş (164) gemiler daha fazla hak talebinde bulundu. 2021’de yangın, makine hasarı (1.311) ve çarpışmadan (222) sonra dünya genelinde nakliye olaylarının üçüncü en büyük nedeniydi.
Belirli olaylar arasında, Şubat 2022 yangını ve ardından ro-ro Felicity Ace’in batması , Haziran 2020’de araba taşıyıcısı Höegh Xiamen’deki yangın ve Ocak 2020’de konteyner gemisi Cosco Pacific’teki yangın vurgulanıyor .
Konteyner yangınlarının özel örneklerinin yanı sıra tüm yangınlardaki ortak payda, lityum iyon pillerin varlığıydı. “AGCS, lityum iyon pillerin, ister elektrikli araçlar içinde ister bağımsız kargo olarak taşınıyor olsunlar, doğru bir şekilde elleçlenmedikleri, depolanmadıkları veya taşınmadıkları takdirde, nakliye ve daha geniş lojistik endüstrileri için oluşturabileceği potansiyel tehlikeler konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyor. AGCS Deniz Risk Danışmanlığı Küresel Başkanı Kaptan Rahul Khanna, yangının önemli bir tehlike olduğunu söyledi.
Piller yalnızca hasar gördüklerinde, aşırı şarj edildiklerinde veya yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında potansiyel bir yangın nedeni olmakla kalmaz, aynı zamanda denizdeki diğer yangın nedenlerini de şiddetlendirebilir ve günler hatta haftalar sonra yeniden alevlenme potansiyeline sahip olduklarından söndürülmeleri zordur.”
Allianz, bu pillerin taşınmasıyla ilgili yangın, patlama, zehirli gazlar ve termal kaçak potansiyeli (bir patlamaya neden olabilen hızlı kendi kendine ısınan bir yangın) dahil olmak üzere dört ana tehlikeyi vurguluyor
Çoğu gemi kazasında, Allianz, ekip tarafından bir yangını uzun bir süre boyunca bol miktarda suyla söndürmek gibi acil önlem alınmadığı takdirde, bir termal kaçak olayının önemli bir olasılık olabileceği konusunda uyarıyor. Ancak, erken tespitin zor olması, mürettebat sayısının azlığı ve gemide yeterli yangınla mücadele yeteneklerinin olmaması gibi faktörler nedeniyle bunun son derece zor olduğunu kaydediyor.
Bülten, yangın tehlikesinin en yaygın nedenlerini pil cihazlarının standartların altında üretilmesi olarak tanımlamaktadır; pil ünitelerinin aşırı şarj edilmesi; kısa devre nedeniyle aşırı sıcaklık ve diğer nedenlerin yanı sıra, yeterince emniyete alınmadığı takdirde dalgalı denizlerde kötü paketleme ve elleçleme ya da kargo vardiyasından kaynaklanabilecek hasarlı pil hücreleri veya cihazları.
Ro-ro ve araba taşıyıcı gemiler, diğer gemilere göre yangın ve stabilite sorunlarına daha fazla maruz kalabilecekleri belirtiliyor.
Otomobil ve diğer araçların taşınmasını kolaylaştırmak için iç mekanlar diğer kargo gemileri gibi ayrı bölümlere ayrılmamıştır. Dahili bölme duvarlarının olmaması, yangın güvenliği üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve bir araçta veya aküde küçük bir yangın çok hızlı bir şekilde kontrolden çıkabilir. Yükleme tamamlandıktan sonra araçlara kolayca erişilemez. Açık kargo güvertelerinin içindeki büyük hava hacmi, yangın durumunda hazır bir oksijen kaynağı sağlar.
Allianz raporunda birincil odak noktasının kayıp önleme, depolama ve nakliyeye odaklanması gerektiğini tavsiye ediyor. Personelin doğru paketleme ve elleçleme prosedürlerini izlemesi için eğitilmesini ve denizcilerin Li-ion pil yangınla mücadele eğitimi almasını sağlamak için eğitim talep ediyorlar. Taşıma sırasında herhangi bir kaymayı önlemek için tüm EV’lerin uygun şekilde sabitlendiğini kontrol etmeleri çok önemlidir. Ayrıca EV’lerin hasarsız bir pil sistemine sahip olup olmadığının kontrol edilmesini ve yolculuk sırasında şarj olmadığından emin olunmasının önemine vurgu yapıyor.
Transit halindeyken, nöbet tutma/yangın mermileri ve termal tarayıcılar, gaz dedektörleri, ısı/duman dedektörleri kullanmak dahil olmak üzere erken tespite yardımcı olabilecek her şey çok önemlidir.
You must be logged in to post a comment Login